8ος Μήνας

Ο πρώτος χρόνος της ζωής του μωρού σας είναι γεμάτος εκπλήξεις και νέα ορόσημα, καθώς ο ρυθμός που μεγαλώνει είναι γρήγορος και η ανάπτυξη του ραγδαία. Στον 8ο μήνα το μωράκι σας μπορεί πλέον μεταξύ άλλων , να μπουσουλάει και να πιάνει τα παιχνίδια του με τον αντίχειρα και τον δείκτη. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι κάθε μωρό έχει το δικό του ρυθμό ανάπτυξης, τον οποίο παρακολουθούμε πάντα με την βοήθεια παιδίατρου. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια στάνταρ ως προς το μέσο όρο, που μας βοηθούν να παρατηρούμε την ανάπτυξη του μωρού. 

Ανάπτυξη: 
Τον 8ο μήνα της ζωής του, το βάρος του μωρού σας κυμαίνεται  κατά μέσο όρο ανάμεσα στα 6 – 10 κιλά και το ύψος του περίπου στα 72 εκατοστά.


Αναγνωρίζει το όνομά του, κάνει προσπάθειες για να φάει χωρίς βοήθεια. Αναζητά συνεχώς να αρπάξει το κουταλάκι για να το φάει μόνο του. Κάντε υπομονή το σπίτι θα είναι μονίμως βρώμικο τις ώρες που τρώει. Ένα πολύ ωραίο tip είναι να αγοράσετε ένα πλαστικό τραπεζομάντηλο και να το στρώνετε κάτω από το καρεκλάκι του κατά τη διάρκεια που τρώει. Αρχίζει να μπουσουλάει προς τα εμπρός – πίσω , πηγαίνοντας σε όλα τα πιθανά σημεία του σπιτιού. Όταν το κρατάτε όρθιο επάνω στα γόνατά σας το μωρό τινάζεται, χορεύει ενθουσιασμένο , δοκιμάζοντας τη δύναμη και την αντοχή των ποδιών του. Το μωρό σας μπορεί να αρχίσει να ψάχνει για αντικείμενα στο πάτωμα και μπορεί να χρησιμοποιεί το δείκτη του για να σας τα επισημάνει. Αποκτά καλύτερο έλεγχο των κινήσεων του. Τα μωρά σε αυτήν την ηλικία, αρχίζουν να μιμούνται ότι βλέπουν και συνειδητά απλώνουν τα χέρια τους για να πιάσουν κάποιο αντικείμενο που βρίσκεται μακριά τους. Μπορεί επίσης πολύ εύκολα να χρησιμοποιεί τα δάχτυλά του για να πιάσει ένα κομμάτι φαγητού και να το κρατήσει σφιγμένο στη γροθιά του. Είναι η ώρα να καλύψετε τις πρίζες του σπιτιού καθώς σε αυτήν την ηλικία εξερευνά με το δείκτη του τις τρύπες και τα εξογκώματα. Μια μεγάλη αλλαγή είναι ότι πολλά μωρά στους 8 μήνες ξεκινούν να φοβούνται! Ο ήχος ενός κουδουνιού που μπορεί να μην το ενοχλούσε, είναι ικανό να το ταράξει. Να είστε εκεί να το καθησυχάσετε και να το κάνετε να νιώσει ασφάλεια. Αυτήν την περίοδο συμβαίνουν μεγάλες αλλαγές στην κινητική και διανοητική ανάπτυξη του μωρού σας. Απολαύστε τις όσο περισσότερο μπορείτε!!

Φροντίστε να μιλάτε στο μωράκι σας επαναλαμβάνοντας λέξεις και ονόματα και αναφέροντας κάθε τι που κάνετε, από το γάλα που του δίνετε, μέχρι τα παιχνίδια που παίζετε ή τα ρούχα που του φοράτε. Η συνεχής επισήμανση σχετικά με τα διάφορα αντικείμενα, ενισχύει το μήνυμα ότι το καθένα έχει το δικό του όνομα. Επίσης, ονομάζοντας τα αντικείμενα που σας περιβάλλουν ή χρησιμοποιείτε καθημερινά , βοηθάτε το μωρό σας να μάθει τις λέξεις που θα χρησιμοποιήσει αργότερα όταν αρχίσει να μιλάει.

TO DO LIST:

  • Ένα αγαπημένο χόμπι των βρεφών είναι να βάζουν και να βγάζουν αντικείμενα μέσα από δοχεία. Δώστε στο μωρό σας πλαστικά δοχεία με κύβους, το μωρό απολαμβάνει το να βάζει ή να βγάζει τις κάλτσες μέσα από το συρτάρι που φυλάσσονται.

  • Οι καθρέπτες είναι κάτι το συναρπαστικό σε αυτήν την ηλικία. Αφήστε το μωρό σας να χτυπά ελαφρά και να πιέζει με το δάκτυλό του τον εαυτό του στον καθρέπτη. Να χαμογελάτε μαζί και να κάνετε γκριμάτσες  κοιτάζοντας μέσα στον καθρέπτη.
  • Το μωρό σας θα αρχίσει να χρησιμοποιεί τους δείκτες των χεριών του και να πιέζει αντικείμενα. Αφήστε το να πατάει τα πλήκτρα ενός παιδικού τηλεφώνου ή ενός παιχνιδιού. Επίσης θα θελήσει να πιέζει με το δάχτυλό του πρόσωπα. Καθώς το μωρό σας αγγίζει το πρόσωπό σας μπορείτε να του αναφέρετε τις ονομασίες των διαφόρων μερών του σώματος.

  • Να παίζετε με το μωρό σας παιχνίδια με μπάλα. Κυλίστε μια μπάλα προς το μέρος του μωρού σας και βοηθείστε το να κυλίσει τη μπάλα προς το μέρος σας. Είναι πολύ πιθανό να μπορέσει να σας πετάξει την μπάλα. Κατάλληλες για αυτό το παιχνίδι είναι οι μπάλες παραλίας.
  • Βάλτε μουσική ! Κρατήστε το μωρό σας όρθιο και αφήστε το να αναπηδάει και να χορεύει. Εφόσον το μωρό σας μπορεί να σταθεί όρθιο, πιάστε τα χέρια του και χορεύετε μαζί του, σαν ζευγάρι.

  • Να παίζετε παιχνίδια μίμησης, όπως είναι το κρυφτό. Να του δείχνετε τη χαρά σας όταν αυτό μιμείται τις κινήσεις και τους ήχους σας. Ευχαριστιούνται να επαναλαμβάνουν συνεχώς τα ίδια παιχνίδια. Κρύψτε ένα παιχνίδι ή ένα αγαπημένο τους  αντικείμενο κάτω από μια κουβέρτα, αφήνοντας ένα μέρος του ακάλυπτο. Ρωτήστε το μωρό σας «που είναι;» και ενθάρρυνέ το να ψάξει. Όταν βρει το εν μέρη κρυμμένο αντικείμενο, μπορείτε να συνεχίσετε κρύβοντάς το εντελώς κάτω από την κουβέρτα. Έτσι καλλιεργούνται δεξιότητες λεπτής κινητικότητας.