3ος Μήνας Κύησης

10η-14η Εβδομάδα
Μόλις 12 εβδομάδες από τη γονιμοποίηση το έμβρυο έχει το σχήμα ενός κανονικού μωρού. Ήδη έχουν σχηματιστεί πλήρως τα περισσότερα όργανα, οι μύες, τα οστά και τα γεννητικά του όργανα. Το έμβρυο έχει αρχίσει να κινείται, όμως δεν θα μπορείτε ακόμα να αντιλαμβάνεστε τις κινήσεις του.

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΣΑΣ

Ναυτία
Πιθανόν να νιώθετε ναυτία και τάση για εμετό οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, αλλά κυρίως το πρωί. Περισσότερες από τις μισές γυναίκες υποφέρουν από συμπτώματα ναυτίας από την 5η ή 6η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Δεν είναι γνωστή η ακριβής αιτία που προκαλεί αυτή την κατάσταση, αλλά πιθανά σχετίζεται με τη χοριακή γοναδοτροπίνη.
Είναι πιθανό να έχετε ναυτία χωρίς να κάνετε εμετό. Σε σοβαρές περιπτώσεις (αδυναμία λήψης υγρής ή στερεάς τροφής, συχνές λιποθυμίες), ίσως χρειαστεί να νοσηλευθείτε για κάποιες ημέρες, αν και κάτι τέτοιο συμβαίνει σπάνια. Πάντως η ναυτία δεν μπορεί να βλάψει ούτε εσάς ούτε το μωρό. Ακόμα κι αν χάσετε βάρος στην αρχή της κύησης αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα για την εγκυμοσύνη.

Τι μπορείτε να κάνετε:
• Να παίρνετε μικρά και συχνά γεύματα.
• Δοκιμάστε να τρώτε φρυγανιές και άλλες εύπεπτες τροφές, πλούσιες σε υδατάνθρακες.
• Αν η ναυτία εντείνεται με τη σιελογόνο έκκριση στο στόμα σας, δοκιμάστε λίγες σταγόνες λεμονιού.
• Αν το αίσθημα της ναυτίας χειροτερεύει όταν πλένετε τα δόντια σας, να αλλάζετε συχνά τύπο οδοντόπαστας.

Ουλίτιδα
Ιδιαίτερα σημαντική είναι η στοματική υγιεινή της εγκύου καθώς οι ορμονικές μεταβολές προκαλούν εντονότερο πρόβλημα ουλίτιδας.