4ος Μήνας Κύησης

14η Εβδομάδα

Το μέγεθος του μωρού είναι στα 85 χιλ.
Από τις 14 εβδομάδες και μετά ο καρδιακός παλμός του εμβρύου είναι αρκετά δυνατός και θα μπορείτε να τον ακούσετε στο υπερηχογράφημα που θα κάνετε στον γυναικολόγο σας.

15η-16η Εβδομάδα

Η ανάπτυξη του μωρού είναι ταχύτατη σε αυτό το στάδιο εγκυμοσύνης. Το σώμα μεγαλώνει τόσο ώστε κεφάλι και σώμα να έχουν καλύτερη αναλογία όσο αναφορά το μέγεθος. Το σχήμα του προσώπου τελειοποιείται και αρχίζει ο σχηματισμός φρυδιών, βλεφαρίδων και μαλλιών. Τα βλέφαρα παραμένουν κλειστά. Επίσης το μωρό έχει πλέον τα δικά του δαχτυλικά αποτυπώματα.
Από τη 16η εβδομάδα ίσως αρχίσετε να αντιλαμβάνεστε τις πρώτες κινήσεις του μωρού.

Οι αλλαγές στο σώμα σας

Η εγκυμοσύνη ίσως έχει αρχίσει να φαίνεται από τη 14η εβδομάδα, όμως αυτό διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα.

Συχνουρία

Στο δεύτερο τρίμηνο η μήτρα έχει ανέβει από τη λεκάνη και καταλαμβάνει την κοιλιακή κοιλότητα, έως το ύψος του αφαλού. Καθώς παύει να πιέζει την ουροδόχο κύστη, η συχνοουρία υποχωρεί.

Τραβήγματα στην κοιλιά

 

Όσο μεγαλώνει η μήτρα τεντώνει τους συνδέσμους που τη συγκρατούν προκαλώντας οδυνηρά τραβήγματα στα πλάγια της κοιλιάς σας, από τη μια ή και από τις δύο πλευρές.

Πόνος στη μέση

Περίπου το 50% των εγκύων θα παρουσιάσουν πόνο στη μέση. Ο πόνος αυτός οφείλεται κυρίως στις βιοχημικές και ορμονολογικές αλλαγές. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλάζει η στάση του σώματος, για να βοηθήσει τη γυναίκα να έχει ισορροπία στην όρθια στάση καθώς το έμβρυο μεγαλώνει.
Μετά τη 12η εβδομάδα η μήτρα διογκώνεται μετακινούμενη έξω από τη λεκάνη προς τα επάνω, μπροστά και πλάγια. Οι κοιλιακοί μύες διατείνονται και ο μυϊκός τους τόνος ελαττώνεται, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να διατηρηθεί η ίσια στάση του κορμού. Έτσι το κέντρο βάρους του σώματος μετακινείται προς τα πίσω και κάτω. Λόγω της ορμονικής μεταβολής οι σύνδεσμοι χαλαρώνουν. Αυτό έχει ως συνέπεια να επιβαρύνονται οι αρθρώσεις και να πονά η μέση της εγκύου.

Τι μπορείτε να κάνετε:

Αποφεύγετε να σηκώνετε βαριά αντικείμενα.
Λυγίζετε τα γόνατα και κρατάτε την πλάτη σε ευθεία στάση όταν σηκώνετε διάφορα αντικείμενα.
Αποφεύγετε την περιστροφή της σπονδυλικής στήλης.
Φοράτε χαμηλά παπούτσια.
Να κάθεστε με την πλάτη σε ευθεία στάση και να υποστηρίζετε τη μέση σας με μαξιλάρια.
Ξεκουράζεστε τακτικά κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Χρησιμοποιείτε ορθοπεδικό στρώμα.
Μασάζ
Φυσικοθεραπεία σε πιο σοβαρές περιπτώσεις

Αίσθημα γαστρικού καύσου
Κατά την κύηση παρατηρείται συχνά παλινδρόμηση του γαστρικού υγρού λόγω της διόγκωσης της μήτρας και της μετατόπισης του εντέρου. Έτσι προκαλείται η αίσθηση του γαστρικού καύσου (καούρες στην κοιλιά).