5ος μήνας κύησης

 

17η-20ή Εβδομάδα
Πιθανόν να νιώθετε ήδη τις κινήσεις του μωρού σας από τη 16η εβδομάδα. Η ανάπτυξη του μωρού είναι ταχύτατη σε αυτό το στάδιο της εγκυμοσύνης. Το σώμα μεγαλώνει τόσο ώστε κεφάλι και σώμα να έχουν καλύτερη αναλογία όσο αναφορά το μέγεθος. Το σχήμα του προσώπου τελειοποιείται και ξεκινάει ο σχηματισμός φρυδιών, βλεφαρίδων και μαλλιών. Τα βλέφαρα παραμένουν κλειστά. Επίσης το μωρό έχει πλέον τα δικά του δαχτυλικά αποτυπώματα.
Από τη 16η εβδομάδα θα αρχίσετε να αντιλαμβάνεστε τις πρώτες κινήσεις του μωρού.

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΣΑΣ

Πόνος στη μέση
Οι μύες, οι σύνδεσμοι και άλλοι ιστοί της λεκάνης χαλαρώνουν από την ορμονική δράση για να βοηθήσουν τη μήτρα να αναπτυχθεί και για να στηρίζουν το βάρος της. Καθώς προχωρά η εγκυμοσύνη,  γίνονται μαλακοί και ελαστικοί, ώστε να μπορούν να τεντωθούν και να διευκολύνουν την έξοδο του εμβρύου από τον γεννητικό σωλήνα. Αν η χαλάρωση των ιστών είναι υπερβολική, θα νιώθετε πόνο στη μέση και στην πλάτη σας.

Aιμορροΐδες
Οι κιρσοί του ορθού (αιμορροΐδες), προκαλούνται από την πίεση που ασκεί η μήτρα σε πολλά μεγάλα αιμοφόρα αγγεία, προκαλώντας έτσι διόγκωση των αγγείων και οίδημα. Η προγεστερόνη χαλαρώνει τα αγγεία, επιδεινώνοντας το οίδημα. Μερικές φορές, οι αιμορροΐδες αιμορραγούν, αλλά αυτή η αιμορραγία δεν είναι επιβλαβής ούτε για εσάς ούτε για το έμβρυο.

Τι μπορείτε να κάνετε:
• Προσπαθήστε να αποφεύγετε την έντονη προσπάθεια κατά τη διάρκεια της κένωσης, επειδή επιτείνει την πίεση των αιμοφόρων αγγείων.
• Να κάνετε δυο-τρεις φορές την ημέρα ένα ζεστό λουτρό χωρίς να πλένετε την περιοχή του ορθού με ζεστό νερό, αλλά μόνο με νερό σε θερμοκρασία δωματίου.
• Ανακουφίστε την περιοχή με ειδικά επιθέματα.
• Αν υπάρχει συχνή αιμορραγία από τις αιμορροΐδες σας πρέπει να απευθυνθείτε σε γαστρεντερολόγο. Επίσης, αν οι αιμορροΐδες σας γίνουν ιδιαίτερα οδυνηρές, τότε θα πρέπει να καταφύγετε σε ειδική αγωγή.
• Να κοιμάστε στο πλάι και να αποφεύγετε την πολύωρη ορθοστασία.
• Κάντε τακτικά ασκήσεις για τους μυς της λεκάνης, που βοηθούν στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος στην περιοχή.

Κιρσοί κάτω άκρων
Αρκετά συχνά κατά τη διάρκεια της κύησης παρουσιάζονται κιρσοί στα κάτω άκρα. Αυτό οφείλεται στη μήτρα που προκαλεί πίεση και παρεμποδίζει τη φλεβική επαναφορά του αίματος από τα άκρα.

Τι μπορείτε να κάνετε:
Φορέστε τις ειδικές ελαστικές κάλτσες.
Αποφεύγετε την ορθοστασία
Ο γιατρός σας μπορεί να σας χορηγήσει κατάλληλα αγγειοσυσπαστικά φάρμακα.