6ος μήνας κύησης

 

22η Εβδομάδα

Από την 22η εβδομάδα σχηματίζεται ένα χνούδι που καλύπτει το δέρμα του εμβρύου και διατηρεί τη θερμοκρασία του στο σωστό επίπεδο. Αυτό το χνούδι εξαφανίζεται πριν από τον τοκετό ή αμέσως μετά.

Την 22η εβδομάδα το μέγεθος του εμβρύου φτάνει στα 27 εκατοστά.

Μεταξύ 16ης και 22ης εβδομάδας θα αρχίσετε να νιώθετε τις πρώτες κινήσεις του μωρού.

23η-30ή Εβδομάδα

Οι κινήσεις του μωρού πλέον είναι πιο έντονες και αντιληπτές. Το έμβρυο ανταποκρίνεται στο άγγιγμα και στους ήχους.

Οι αλλαγές στο σώμα σας  

Επιδερμίδα

Από την 20ή εβδομάδα της κύησης μπορεί να προκύψουν κάποιες μελαχρωματικές αλλαγές στην επιδερμίδα της εγκύου.

Ιδιαίτερα στις εγκύους με σκουρόχρωμη επιδερμίδα πιθανόν να αλλάξουν χρώμα οι θηλές, δηλαδή να γίνουν πιο σκούρες, πιο μεγάλες και εμφανείς. Η θηλαία άλως γύρω από τη θηλή, μπορεί να διευρυνθεί αρκετά. Μια σκούρα γραμμή μπορεί να εμφανιστεί κάτω από τη μέση γραμμή του θώρακα και της κοιλιάς.
Στις εγκύους με ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα πιθανόν να παρουσιαστούν χρωματικές αλλαγές στο πρόσωπο, όπως κηλίδες ή πανάδες. Με την έκθεση στον ήλιο ίσως προκληθούν διάφορα δερματικά προβλήματα.

Τι μπορείτε να κάνετε:

Πριν εκτεθείτε στον ήλιο χρησιμοποιήστε ένα αντηλιακό κατάλληλο για την επιδερμίδα σας.

Ραγάδες

Λόγω της διάτασης του δέρματος είναι πιθανό να προκύψουν ραγάδες στην κοιλιά, στο στήθος και στους μηρούς. Σε αυτό παίζει ρόλο η σύσταση του δέρματος, το μέγεθος της κοιλιάς στην εγκυμοσύνη, αλλά και η διατροφή της γυναίκας πριν από και κατά την εγκυμοσύνη. Επειδή οι ραγάδες όταν παρουσιαστούν μένουν μόνιμα, καλό θα είναι να πάρετε κάποιες προφυλάξεις για να τις αποφύγετε, όσο γίνεται.

Τι μπορείτε να κάνετε:

Χρησιμοποιείτε προληπτικά τις ειδικές κρέμες για την πρόληψη ραγάδων εγκυμοσύνης.

 

Φροντίστε να κοιμάστε καλά.

Παίρνετε βιταμίνη C, που βοηθά στη σύσταση του κολλαγόνου.

Μην καπνίζετε.

Αποφεύγετε το άγχος.

Μαλλιά

Τα μαλλιά κατά την κύηση είναι συνήθως γυαλιστερά και η τρίχα πιο σκληρή. Μετά τη γέννα πιθανόν να παρουσιαστεί έντονη τριχόπτωση, η οποία τις περισσότερες φορές δεν είναι ανησυχητική.

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα συμβαίνει αρκετά συχνά στην περίοδο της κύησης. Οφείλεται στην συμπίεση του μέσου νεύρου και εκδηλώνεται με διαταραχή της αισθητικότητας και πρήξιμο στα δάκτυλα, άλγος κατά την κάμψη του καρπού και ατροφία των μυών της παλάμης.